A Highland Home in a National Park

Scotland

The design of this family house is based on capturing a magnificent view whilst nestling into an ancient landscape. This is achieved through careful siting, a sensitive broken form, turf roofs, colour and landscaping. The approach down a north-facing slope is modest and faces a welcoming stone-flanked door that opens to a light-filled hall. Straight off is the high and airy family room commanding the scene beyond. A surrounding balcony means the benefit is year round. To the side a south-facing conservatory traps the heat. At a lower level is a separate entrance and more bedrooms, connected to the main space above by a ‘hidden’ stair. 

The house is built of highly insulating Durisol blocks which work well with water-proof tanking, and an engineered timber roof. The house is energy positive; power generated by a turbine in the burn drives a ground source heat pump and a mechanical ventilation and heat recovery system recovers energy from the exhaust air and distributes warmed fresh air as desired. The construction was by an excellent local builder and his trusted tradesmen, with a high element of self-build. 

Back