Steading Conversion

East Lothian

The brief was to convert a fine steading building into a farmer's home.  The original steading complex with two open courtyards was a fine and interesting example, both in plan and details, particularly the cantilevered roof structure to the central spine.  With narrow roof spans, the building presented a challenge in developing a practical house plan.

The west facing block forms the main living spaces, with a large kitchen - dining room and sitting room overlooking the garden.  The bedrooms are in the wing facing the courtyard, lit via rooflights and internal windows to a corridor.  The cantilevered wing was left largely untouched.  

The repairs were sensitively carried out, using matching materials.  Where open walls were enclosed, timber boarding with a red and green colour scheme were used, echoing the traditional painted farm carts.

Back